Herbert RobijnDinsdag 3 januari 2017, Herbert Robijn

“Heb je een potentieel winstgevende optieconstructie voor 2017 in je hoofd?”

Die vraag kreeg ik de afgelopen week vrij vaak van beleggers en lezers van deze column. En ik heb inderdaad een hele leuke voor 2017, met potentieel rendement van 14%.

 

Eerst de randvoorwaarden

  • We zetten een optieconstructie op met AEX index opties.
  • We zoeken eind 2017 hoog potentieel rendement bij een ruime koersrange rondom de actuele koers.
  • We limiteren het maximum verlies.
  • We willen weinig onderhoud plegen gedurende het jaar.

We gaan voor een Iron Condor
De iron condor is een optiestrategie met een combinatie van een short call spread en een short put spread, met dezelfde expiratiedatum. Dat ziet er dan zo uit:

We verkopen bijvoorbeeld een call 560 en kopen, als protectie naar boven toe, een call 600. Dit is een short call spread. Daarnaast verkopen we bijvoorbeeld een put 360 en kopen, als protectie naar beneden toe, een put 320. Dit is een short put spread.

De short call spread en de short put spread vormen samen de iron condor. Je kunt deze optieconstructie op ieder moment afbouwen, je hoeft niet te wachten tot expiratie.

Praktijkvoorbeeld AEX
De AEX noteert op moment van schrijven rond de 485 punten.
Stel dat je verwacht dat komend jaar de AEX tussen de 360 en 560 zal bewegen. Dat komt neer op een koersrange van 200 punten, 41%: 26% lager en 15% hoger ten opzichte van vandaag. Binnen deze koersrange willen we op expiratie winst maken. Daarbuiten accepteren we verlies of kunnen we doorrollen. Dat mogelijke verlies limiteren we.

aex-ta-chart-image-1

Investering
Initieel ontvang je geld voor het opzetten van een iron condor. Stel, we verkopen de short call spread 560 – 600 met expiratie 15 december 2017 en we verkopen de short put spread 360 – 320, met dezelfde expiratie.

aex-ic-positie-image-2

De investering bedraagt (actuele bied- en laatkoersen op moment van schrijven) afgerond: (-3,10 + 0,90) + (-6,75 + 3,95) = -2,20 + -2,80 = -5,00 * 100 = € 500-/- per iron condor.

Margin & netto investering
Bij een iron condor heb je te maken met een margin verplichting. De margin bedraagt het maximum van het verschil in de uitoefenprijzen van de short call spread en de short put spread. In dit voorbeeld is dat 40 punten. Bij 1 iron condor bedraagt de margin € 4.000. De netto investering bedraagt € 3.500 (= € 4.000 – 500) per iron condor.

Winst & verlies grafiek
De simulatie grafiek voor deze iron condor ziet er als volgt uit:

aex-ic-simulatie-grafiek-image-3

De oranje lijn toont het resultaat op expiratie, 15 december 2017. De blauwe lijn laat tussentijds theoretische resultaat zien, per heden.

Break-even punt & winst
Noteert de koers op expiratie tussen de 355 en 565 dan realiseer je winst met deze strategie. Je kunt de break-even punten op expiratie op de achterkant van de sigarendoos eenvoudig zelf uitrekenen, door de uitoefenprijs van de short put minus de ontvangen premie (360 – 5,00 = 355) of de uitoefenprijs van de short call plus de ontvangen premie (560 + 5,00 = 565) te nemen.

Maximale winst & rendement
Noteert de koers op expiratie tussen de 360 en 560 dan realiseer je maximale winst met deze strategie. De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van € 500 per iron condor. Het maximale rendement bedraagt +14,3% (= 500 / 3.500 * 100%).

Maximaal verlies
Uw maximale verlies is gelimiteerd. Zowel naar beneden en naar boven. Het maximale verlies is gelijk aan de netto investering van € 3.500 per iron condor. We kunnen bij een iron condor niet méér verliezen dan onze investering.

Risico
Het risico van de iron condor is dat je aan twee kanten geld kunt verliezen. Zowel een grote koersstijging (meer dan 16%) als een grote koersdaling (meer dan -27%) kunnen op expiratie verliesgevend zijn. Over de afgelopen 17 jaar kwam het 3 keer voor dat de AEX aan het eind van het jaar meer dan 16% hoger sloot tov het vorige jaar ultimo. Over de afgelopen 17 jaar kwam het 2 keer voor dat de AEX aan het eind van het jaar meer dan 27% lager sloot tov het vorige jaar ultimo. 12 van de 17 jaar (70%) zat je dus goed. Durf jij ook de statistiek het werk te laten doen?

aex-2000-2016-image-4

Voordelen
Een voordeel van de iron condor is dat je bij beperkte koerswijzigingen dagelijks geld op je positie verdient. Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt. Het grote voordeel is dat je een ruime koersrange hebt waarbinnen je op expiratie geld verdient. In dit voorbeeld maar liefst 43%.

Zullen we eind 2017 kijken hoe deze iron condor is verlopen?
Laten we afspreken dat als er in de tussentijd grote veranderingen zijn, wij eventuele suggesties zullen publiceren en/of delen voor deze strategie. 

Let op, deze column dient enkel ter illustratie en educatie. Eventuele voorbeelden zijn altijd zonder transactiekosten. Wij geven nooit advies.

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.nl). Gespecialiseerd in opties en optiestrategiëen. Ontwikkelt Trading Systemen en Modelportefeuilles voor Signaalbeleggen en Beleggingstools voor Zelf Beleggen. Auteur van “De 7 Tips voor uw Covered Call Optiestrategie” en “De 7 Tips voor uw Short Strangle Optiestrategie”.